• Telefon : +40 728 88 22 88
  • Program de lucru : Vezi orarul!
  • Adresă : Bacău, str. Mihai Eminescu, nr. 1, bloc. A1

Cercul se desfășoară în zilele de sâmbătă/duminică (de obicei), în mai multe săli din Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, pe o perioadă nedeterminată. De obicei, întâlnirile au loc în clasele de la parterul clădirii principale a liceului. Elevii vin cu laptopurile proprii, pentru a lucra, respectiv cu telefoanele proprii, pentru a avea conexiune la Internet. Unele activități se desfășoară în alte locuri (la Colegiul Național „Ferdinand I”, la Oratoriul Salezian „Don Bosco”, la companii IT, la licee din alte localități (Onești, Comănești, Târgu Ocna etc.), la centrul Benefica, la sediul Asociației EduSoft etc.).

Dacă nu știi în ce grupă ești sau te potrivești mai bine, atunci trebuie să știi că: A=începători (15-19 ani), B=nivel mediu (15-19 ani), C=avansați (15-19 ani), D=mediu/avansați copii (13-14 ani), E, F=începători copii (8-14 ani, E vin dimineața, F vin după-amiaza).

ÎNTÂLNIRI VIITOARE

43. Tabăra de vară „Programare cu răbdare”

În perioada 7-13 august 2019 o parte dintre elevii de la cerc și colegi de-ai lor din toată țara vor participa într-o tabără de vară. Click aici pentru a accesa pagina taberei.

După această tabără, va urma o binemeritată vacanță de vară. Vom reveni cu activitățile noastre începând cu luna septembrie, când vom avea noi invitați din România și de peste hotare.

44. Tabăra de matematică aplicată

În perioada 24-28 august 2019 elevii din toată țara vor participa într-o tabără de vară de matematică aplicată în informatică, economie, fizică. Click aici pentru a accesa pagina taberei.

ÎNTÂLNIRI TRECUTE

42. În perioada 21 iunie – 2 iulie 2019 – Școala de vară „Programare cu răbdare” (centrul „Benefica”, str. Mihai Eminescu, nr. 1, bloc A1)

  • cursuri de programare în Java și
  • cursuri de Inteligență artificială

Detalii aici: https://programarecurabdare.ro/scoala-de-vara/

41. În perioada 1-25 iunie – Concursul de informatică pentru fete The Code of Beauty – The Beauty of Code

Detalii aici: https://programarecurabdare.ro/concursul-pentru-fete/

40. Sâmbătă, 8 iunie 2019, Asociația EduSoft

Concurs de programare Scratch pentru copiii de la Super aventura programării

  • seria 1: 10.00-11.00
  • seria 2: 11.30-12.30

39. 30 mai 2019 – Participarea la Gala Elevului Reprezentant la București

Echipa „Programare cu răbdare” a luat premiul pentru Inițiative în Educație

37-38. Marți, 14 mai 2019 și Miercuri, 15 mai 2019, Bacău, centrul Benefica, str. Mihai Eminescu, nr. 1

Începând cu ora 14.00 și până la ora 20.00, domnul Leo Yeung din Hong Kong va prezenta workshop-uri despre realizarea de roboți ce pot fi coordonați prin comandă vocală.

36. Sâmbătă, 11 mai 2019, ora 10.00, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, amfiteatrul „Solomon Marcus” (parter)

Întâlnire cu dl. conf. univ. dr. Radu Gramatovici, decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București

Domnul profesor va face o introducere acesibila in domeniul INGINERIEI SOFTWARE.

35. Vineri, 3 mai 2019, la Școala „Nestor Urechia” din Bușteni, Bulevardul Libertății 125, Bușteni 105500, jud. Prahova

Participare la conferința internațională SMART 2019, organizată de Asociația EduSoft, https://www.edusoft.ro/smart2019

Întâlnire cu dl. prof. univ. dr. Ilya LEVIN (Tel Aviv University, Israel) cu dl. prof. univ. dr. Aslanbek NAZIEV (Ryazan State Universitu, Rusia) și cu dl. conf. univ. dr. Behcet ÖZNACAR – Near East University, North Cyprus, care vor avea prezentări în limba engleză

Ilya Levin a obținut titlul de doctor în Computer Engineering în 1987, de la Institute of Computer Technologies, Academia de Științe din Letonia.

Din 1987 a fost directorul Departamentului de Informatică din Institutul de Tehnologii Noi din Leningrad (Sankt Petersburg, fosta URSS). Între 1993 și 1997, Ilya Levin a fost directorul Departamentului de Sisteme Informatice din Institutul de Tehnologie Holon (Israel).

În 1997, a lucrat ca cercetător la Departamentul de Informatică a Universității din Massachusetts. Timp de patru ani, între 2003 și 2006, Ilya Levin a fost conferențiar la Școala de Inginerie din Universitatea Bar Ilan.

În 2014, a fost „visiting professor” la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, Italia.

În prezent, domnul Ilya Levin este profesor la Facultatea de Educație a Universității Tel Aviv . Interesele sale curente de cercetare cuprind: Computer Design, Studii culturale ale societății digitale, Educația pentru știință și tehnologie. Ilya Levin este autorul a cca 200 lucrări atât în domeniul informaticii, cât și în domenii umaniste. Prezentarea domnului Levin se intitulează Education: Moving to Digital Age.

Prof. Aslanbek NAZIEV a obținut titul de master în Mathematică și Programare, doctoratul în Educație în Matematică, de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, Rusia.

Acum el este profesor universitar doctor în departamentul de Matematică și Educație în Matematică, de la Facultatea de Fizică și Matematică, din cadrul Universității de Stat din Ryazan, Federația Rusă.

Interesele sale curente de cercetare includ Filosifia educației (în matematică), Didactica matematicii, Probleme de logicî în didactica matematicii, Integrarea TIC în predarea matematicii și științelor, Educație multidimensională. Este (co-)autor al mai multor lucrări (peste 120, incluzând 6 cărți), precum și la peste 100 de publicații electronice, a participat la foarte multe conferințe, în multe din ele fiind keynote-speaker. Titlul prezentării domnului Naziev este Digitization of Mathematics Teaching and LaTeX.

Behçet ÖZNACAR este Conf. univ. dr. în Departamentul de Administrare Educațională, Supervizare și Planificare, din cadrul Universității „Near East” , Nicosia, Ciprul de Nord. Domnul profesor Oznacar va face o prezentare în limba engleză despre domeniile sale de cercetare recente, din domeniul e-learning-ului.

34. Sâmbătă, 20 aprilie 2019, începând cu ora 10.00, la CN „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău

Grupele D și E – de la ora 11 la CN „Gheorghe Vrănceanu”, la „Super Aventura Programării”

Grupa F – de la ora 15 la CN „Gheorghe Vrănceanu”, la „Super Aventura Programării”

Grupa A: Maria Iuliana Tantos (grupa C, cl. a X-a, CN „Ferdinand I”) și Marius Enache-Stratulat (grupa C, cl. a XI-a, CN „Ferdinand I”) – Vectori: Inteclasarea a doi vectori și sortarea prin interclasare

Grupele B și C: Lect. univ. dr. Cristian Vidrașcu (Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) – Descoperă lumea Linux – cel mai puternic sistem de operare

Pentru a participa la această lecție, cei interesați ar fi bine să își instaleze sistemul de operare Linux pe calculatorul propriu (dacă nu îl au deja).

Domnul profesor a realizat un ghid de instalare Linux, pe care îl puteți consulta aici:

https://www.edusoft.ro/fisiere/linux_install_guide.pdf

De asemenea, cei care nu au Linux, pot să-și instaleze utilitarul Putty, pe care îl pot descărca de aici:

https://www.putty.org/

33. Sâmbătă, 13 aprilie 2019, orele 11-13 și 15-17, la CN „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău

CURSURI „SUPER AVENTURA PROGRAMĂRII” (Scratch / C) cu copiii de 8-14 ani, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău (grupele D, E (ora 11) și respectiv F (ora 15)).

32. Vineri, 12 aprilie 2019, ora 14.30, la Oratoriul Salezian „Don Bosco” din Bacău

Deoarece Asociația EduSoft încurajează tinerii să îmbrățișeze cariere în toate domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), la „Programare cu răbdare” avem și invitați specialiști în fizică, inginerie, matematică etc.

Astfel, domnul Conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, băcăuan de origine, absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, va face o prezentare despre laseri și fenomene optice, sub titlul incitant „Lumina – arma secretă”.

31. Duminică, 7 aprilie 2019, orele 11-13 și 15-17

CURSURI „SUPER AVENTURA PROGRAMĂRII” (Scratch / C) cu copiii de 8-14 ani, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău (grupele D, E și respectiv F).

30. Sâmbătă, 6 aprilie 2019, ora 10, Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău

toate grupele vor participa la o întâlnire excepțională cu domnii profesori:

prof. univ. dr. Stelian Niculescu, fost profesor la Universitatea Politehnica din București, pionier al informaticii din România, fiind din prima promoție a secției “Mașini de calcul” înființata de profesorul Gr. C. Moisil, în anul 1960,  discipol al academicianului Grigore C. Moisil (http://c3.cniv.ro/?q=2018/stelian, https://stelianniculescu.wordpress.com/ ) – Copilăria informaticii românești așa cum cum am trait-o. Amintiri, descrieri și exemple

conf. univ. dr. Marin Vlada, Universitatea din Bucureşti, coordonator al proiectelor de e-Learning CNIV & ICVL, Centrul de Cercetări în Informatică, Facultatea de Matematică şi Informatică (www.c3.cniv.ro, www.c3.icvl.eu), membru titular CRIFST (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii), Academia Română (http://prof.unibuc.ro/vlada/) – Algoritmică & Programare. Rezolvarea problemelor: de la enunțuri și idei, la concepte și soluții

29. Sâmbătă, 30 martie 2019, DOUĂ EVENIMENTE:

  1. ora 10:00 – prezentare interactivă, la CN „Ferdinand I”
  2. ora 14:00 – concurs de programare pentru grupa A, la CN „Gheorghe Vrănceanu”

În această zi programul va fi următorul:

La ora 9.30 ne adunăm în Amfiteatrul „Solomon Marcus” de la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău, unde, începând cu ora 10.00, domnul profesor universitar doctor Adrian Atanasiu (profesor consultant la Universitatea din București) va face o prezentare cu titlul „Rationament si logica in rezolvarea problemelor”. Elevii sunt rugați să vină cu hârtie, pixuri, laptopurile personale și chiar cu prelungitoare, pentru că prezentarea va fi una interactivă, în care vor fi rezolvate și unele probleme. Prezentarea va dura cam două ore și jumătate, dar va fi și o pauză de 30 de minute în cadrul ei, astfel încât se va termina la ora 13.00

Prof. univ. dr. Adrian Atanasiu
„Am avut plăcerea sa cunosc calitățile pedagogice și de cercetător ale Profesorului Adrian Atanasiu: corectitudine, rigurozitate, perseverența în cercetare; este un rezolvitor neobosit de probleme, argumente și demonstrații pentru aplicații.” (Marin Vlada)

După ora 13, elevii din grupele B și C, precum și cei mici (grupele D, E și F) pot pleca acasă.

Elevii din grupa A vor merge să ia masa, apoi, la ora 14.00 vor veni la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, unde, pe echipe de 2-4 persoane (din orice clasă, dar din grupa A), își vor instala laptopurile pentru concursul de programare ce va începe la ora 14.30.

Deoarece concursul a fost amânat de mai multe ori și mai mulți elevi și-au anunțat prezența la concurs, se acceptă și echipe de 2 sau de 4 persoane. Detalii despre concurs sunt aici.

28. Joi, 28 martie 2019, la Liceul Teoretic „Ion Borcea”, Buhuși

Întâlnire cu elevii liceului, lecții de grafică

27. Marți, 26 martie 2019, două activități

  • ora 10.00, la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești

Caravana cercului de informatică „Programare cu răbdare” la Comănești, într-o activitate coordonată de dl. Bogdan Pătruț, cu lecții de grafică

  • ora 16.00, la ISSCO, Bacău

Vizită de documentare la ISCCO Bacău (toate grupele A-C). Domnul Nick Vercruyssen și o parte din angajații săi prezintă fluxul operațiilor dintr-un proiect IT, sarcinile și locurile de muncă aferente, precum și ce fac angajații zi de zi într-o companie IT.

26. Sâmbătă, 23 martie 2019, ora 10.00, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău

Elevii mici (8-14 ani) continuă „Super aventura programării” cu Scratch (grupa E, de la ora 11.00 și grupa F, de la ora 15.00), respectiv cu C (grupa D, de la ora 11.00).

Elevii mari, indiferent de grupă (A-C), vor putea participa la următoarele prezentări/lecții:

  1. (recomandat grupelor A, B și C): Probleme GRELE de algoritmică – cu Tamio Nakajima-Vesa (Beiuș, jud. Bihor, student la Oxford, UK)
  2. (recomandat grupelor A, B și C): De la pasiunea de a scrie, la un loc de muncă în IT: Dacă nu știu să creez cod, pot să îmi găsesc locul în peisajul IT? Desigur! Împreună vom vedea ce înseamnă Marketingul digital, ce loc ocupă crearea de conținut în lumea IT. Vom discuta despre crearea de conținut targetat și optimizat pentru motoarele de căutare, trecând prin elemente de SEO, SEM și SMM. În cele din urmă, vom încerca împreună să aplicăm cele aflate – cu Laura-Antonia Ionescu
  3. (recomandat grupelor A și C) Probleme de interviuri și concursuri– cu Ioana Bostan
  4. (recomandat grupelor B și C) Elemente de criptografie – cu Carmen Popa și Bianca Tăzlăuanu
  5. (recomandat grupelor B și C) Testarea de performanță – cu Dan-Claudiu Bicșai

25. Vineri, 22 martie 2019, ora 19, centrul BENEFICA – PETRECERE ANIVERSARĂ

(str. Mihai Eminescu, nr. 1, bloc A1 (in aceeasi cladire cu Asociatia EduSoft, la parter, in spatele Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”)

Invitați speciali:

1. Tamio Nakajima-Vesa (din Beiuș, fost olimpic internațional, medaliat cu aur la Teheran, Iran, în 2017, actualmente student la Oxford): https://www.youtube.com/watch?v=fF24FN07LlQ

Tamio Vesa Nakajima

2. Laura-Antonia Ionescu (Content Marketer la Accesa, Cluj-Napoca)

Laura-Antonia Ionescu 

3. Ioana Bostan (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca). Ioana este studentă cu bursă de performanță academică la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A fost bursieră pe timpul verii la la 8×8 Research and Innovation (Cluj), iar acum dezvoltă aplicații Android sub îndrumarea mentorilor de la Atelierul Digital Google și face cursuri de web development la Iquest Cluj-Napoca. Ioana vine din Abrud, a fost voluntară la AIESEC și pe 23 martie va participa la „Programare cu răbdare” alături de domnul George Retegan, care are o surpriză pentru cercul de informatică!

Ioana Bostan

4. Bianca Tazlauanu (Universitatea Politehnica București). Bianca vine din Focșani, a fost STEP Intern la Google și în prezent studiază Calculatoare și Tehnologia Informației la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Bianca Tăzlăuanu

5. Carmen Popa (Universitatea Politehnica din București). Carmen vine din Alexandria, lucrează la Codette, studiază Computer Science Engineering la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB, a fost bursieră Google.

Carmen Popa

6. Claudiu Dan Bicșabi – tester de performanță la Mambu (Iași)  – Introducere în testarea de performanță

24. Marți, 19 martie 2019, la Colegiul „Costache Negri” din Târgu Ocna

Lecții de grafică și despre complexitatea algoritmilor

23. Sâmbătă, 16 martie 2019

  • grupele A, B și C: în această zi nu se țin activități la cercul de informatică
  • grupele D, E și F (cei mici) – „Super-aventura programării cu Scratch/C”
    • grupele D (limbajul C) și E (limbajul Scratch) de la ora 11.00
    • grupa F (limbajul Scratch) de la ora 15:00

22. Marți, 12 martie 2019, ora 9.00, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești

Elevii Adnana Custură și Marian Popovici au organizat o lecție de grafică în C și de prezentare a activităților cercului de informatică, împreună cu domnul dr. Bogdan Pătruț.

21. Duminică, 10 martie 2019, ora 11.00, CN „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău

  • grupele A, B și C (cine vrea) – dr. Tiberiu Socaciu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) – Realizarea unui clasificator folosind perceptronul. Aplicații în C pentru protecția prin parolă
  • grupele A, B și C (cine vrea) – dr. Bogdan Pătruț (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) – Aplicații în Visual Basic

20. Sâmbătă, 9 martie 2019, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău

  • Inițiere în C și mișcare, ora 11.00 (grupa D),
  • inițiere în Scratch și mișcare, ora 11.00 (grupa E)
  • inițiere în Scratch și mișcare, ora 15.00 (grupa F)

19. Duminică, 3 martie 2019, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, ora 10.00 (grupele A-C), ora 11.00 (grupele D și E), ora 15.00 (grupa F)

Octavian Custură
  • grupa A: pregătire pentru CONCURSUL DE PROGRAMARE, cu Octavian Custură și Ștefan Butacu – detalii aici
  • grupa B: Alexandra Mara Smău și Alexandru Spiridon – dezvoltarea de jocuri în Visual Basic
  • grupa C: recapitulare înainte de Olimpiada Județeană de Informatică (coordonare Paul-Ștefan Colța (CN „Roman Vodă”, Roman, grupa C))
  • grupele D-F (copiii de 8-14 ani) – inițiere în Scratch / C

18. Sâmbătă, 2 martie 2019, ora 10.00, la Centrul Benefica

Întâlnire cu părținții copiilor participanți la „Super aventura programării”

17. Duminică, 24 februarie 2019, ora 10.00, la „C. N. Gh. Vrănceanu”

  • grupa A, începând cu ora 10: se va lucra pe echipe pentru pregătirea concursului de informatică, cu:
    1. Alexandra Elena Pribagu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău)
    2. Maria Iulia Tanțoș (Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău)
    3. Mihai Nejneriu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău)
  • grupa B, începând cu ora 10: Bogdan Pătruț (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași”) – dezvoltarea de jocuri în Visual Basic 5/6
  • grupa C, începând cu ora 10: Andreea Gulie (Universitatea din București / VictoriaEdu) & colab. – diverse probleme cu tehnici de programare (greedy, divide et impera, programare dinamică etc.),

16. Sâmbătă, 23 februarie 2019, ora 14.00, la „C. N. Gh. Vrănceanu” –

Invitatul special este Andreea Gulie (Universitatea din București / VictoriaEdu Center)

Andreea Gulie

GRUPA A:

  • 14.00-14.45 – prezentare Andreea Gulie (Universitatea din București / VictoriaEdu)
  • 14.45-15.00 – pauza
  • 15.00 – 15.50 – se va lucra pe echipe pentru pregătirea concursului de informatică, cu:
  1. Alexandra Elena Pribagu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău)
  2. Maria Iulia Tanțoș (Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău)
  • 15.50-16.00 – pauza
  • 16.00-16.30 – continuare

GRUPA B:

  • 14.00-14.45 – Bogdan Pătruț & Alexandra Mara Smău – dezvoltarea de aplicații în Visual Basic 5/6
  • 14.45-15.00 – pauza
  • 15.00 – 15.50 –  Andreea Gulie (Universitatea din București / VictoriaEdu) și Bogdan Pătruț (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași”) – diverse probleme de algoritmică (greedy, programare dinamică, divide et impera etc.)
  • 15.50 – 16.00 – pauza
  • 16.00 – 16.30 – continuare

GRUPA C: 14.00 – 16.30 (cu pauze la 14.45-15.00 si 15.50-16.00) Mihai Nejneriu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău) și Paul Colța (Roman) – diverse probleme cu parcurgeri în grafuri (DFS, BFS etc.)

15. Sâmbătă, 16 februarie 2019,  ORA 10.00 -> în sălile de clasă a VI-a, a VII-a și a VIII-a

  • grupa A: Mihai Nejneriu (C. N. „Vasile Alecsandri” din Bacău, grupa C) – pregătire pentru concursul de informatică – detalii aici – ORA 10.00
  • grupa B: Cosmin Anghel (Software Developer la Mondly, masterand la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB) – dezvoltarea unei aplicații în Python;  ORA 10.00
  • grupa C: Ioana Moraru (de două ori Software Intern Engineer la Google, studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB – probleme de interviuri la Google, rezolvări în Java) – citește aici despre experiența sa. ORA 10.00

14. Sâmbătă, 9 februarie 2019, ora 9 CNGV

  • grupa A: Alexandra-Mara Smău (grupa B) – introducere în programarea vizuală cu Visual Basic
  • grupa B: Vlad Dascălu (fost programator la Google Zurich) – dezvoltarea de jocuri pe calculator din lista de proiecte
  • grupa C: Marius Nicoli (profesor Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova) – algoritmi de căutare / potrivire de șiruri (clicki aici, aici, aici și aici pentru a citi interviuri cu domnul profesor Marius Nicoli)
Marius Nicoli, profesor la Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova

13. Sâmbătă, 2 februarie 2019, ora 9, CNGV

  • Grupa A – concurs/test de informatică din materia de la școală, cu dr. Bogdan Pătruț, Asociația EduSoft Bacău & FII Iași; testul este individual
  • Grupa C/B – probleme de olimpiadă, cu profesor Szabo Zoltan (profesor la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin), reprezentantul lotului României la Olimpiada Internațională de Informatică, Japonia, 2018 (puteți vedea aici un reportaj despre domnul profesor și puteți citi aici și aici despre domnul profesor)
  • Grupa B/C – algoritmi genetici cu aplicații în optimizarea consumului energetic dintr-o locuință, cu Silvia Stegaru, UPB București && Codette – vizualizați aici o prezentare a Silviei Stegaru
Silvia Stegaru (Bitdefender, Codette., Universitatea „Politehnica” București)

12. Sâmbătă, 26 ianuarie 2019  (CNGV)

ora 9 – grupa B, ora 11 – grupele A și C

  • Grupa A: Mihai Nejneriu (grupa C) și Paul-Ștefan Colța (grupa C) – Funcții și fișiere text (pregătire pentru concursul de informatică)
  • Grupa B: Marian Popovici (grupa B) – aplicații de grafică proprii (jocul „X și 0”, animație „Sistemul Solar”, jocul „Pătratele glisante”), un exemplu de animație a unei planete, care se rotește în jurul Soarelui
  • Grupa C: Fișiere binare vs fișiere text, cu dl. dr. Tiberiu Socaciu

11. Joi, 24 ianuarie 2019, la ora 11:00 (CNGV)

Atenție, următoarea întâlnire este joi, 24 ianuarie, când vom lucra pe grupe (cei noi pot veni și îi repartizăm atunci).

  • Grupa A – probleme cu instrucțiuni repetitive și serii de numere, cu conf. dr. Tiberiu Socaciu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
  • Grupa B – trasarea graficului unei funcții, cu lect. dr. Bogdan Pătruț, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
    • aici puteți vedea câteva prezentări de jocuri făcute de studenții mei;
    • aici puteți accesa lista de proiecte de tip jocuri ce le veți implementa.
  • Grupa C – probleme pentru olimpiadele de informatică, cu prof. Adrian Panaete (Colegiul Național „A. T. Laurian”, Botoșani), membru în comisiile concursurilor internaționale și naționale de informatică (puteți citi aici și aici despre domnul profesor)
Adrian Panaete (profesor, Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani)

10. Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ora 9

Întâlnire cu Cristian Dascălu, vlogger, fost bursier Google și Facebook, la Oratoriul Salezian „Don Bosco” (din cadrul Fundației „Ioan Bosco” Bacău) (toate grupele A, B și C).

9. Sâmbătă, 12 ianuarie 2019

  • Grupele A+B1 – algoritmi pentru board-games, cu Lucian Alexandru
  • Grupele D+E  – module PHP/MySQL pentru Drupal, cu Camelia Ciocan
  • Grupa B2 – despre inteligența artificială și învățarea automată, cu Oriana Oniciuc
  • Grupa C – tabele de dispersie (hashing), cu Vlad Dascălu

Pe 12 ianuarie 2019 s-a luat hotărârea ca elevii să fie regrupați în 3 grupe, A, B, C, în funcție de nivelul lor de cunoștințe privind structurile de control și structurile de date.

8. Sâmbătă, 7 ianuarie 2019, ora 9

Concurs de informatică de tip micro-hackaton, vezi aici detalii.

7. Joi, 5 ianuarie 2019, ora 16

vizita specială a domnului profesor dr. Ștefan Andrei, de la Lamar University, Beaumont, Texas, Statele Unite ale Americii

Profesorul univ. dr. Ștefan Andrei (Lamar University, Texas, SUA) și o parte din elevii de la cercul de informatică „Programare și răbdare”

Domnul Andrei a fost prezent la „Programare cu răbdare” pentru a le spune tinerilor cum să ajungă să studieze sau să profeseze în universitățile din SUA, despre diferențele dintre sistemul de învățământ american și cel românesc, despre matematica și informatica din SUA vs. cea din România.

Este un om cu umor, cu o carieră remarcabilă, dar în același timp plin de modestie, de onestitate și care știe să discute atât cu elevii, cât și cu cercetătorii științifici.

Original din Buhuși, Ștefan Andrei a făcut doctoratul la Universitatea din Hamburg, Germania, după care a primit burse în Singapore, Japonia și Germania.

6. Joi, 5 ianuarie 2019, ora 9

  • Elevii din clasele a XI-a și a XII-a (cei interesați) – Pregătire specială pentru bacalaureatul de informatică: partea I: capitolul vectori – Bogdan Pătruț
  • Ceilalți elevi pot participa la
    • o lecție practică despre baze de date făcută de Simona-Elena Vârlan  click aici.
    • SAU
    • o prezentare despre sistemele GIS (sistemele geografice informaționale), făcută de Nicoleta Mărgineanu

5. Sâmbătă, 15 decembrie 2018

  • Conferințe motivaționale
    • Diana Tudosă, Tremend București,  studentă la Universitatea din București (Facultatea de Matematică și Informatică)
    • Vasile Pojoga, programator web, colaborator la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Facultatea de Informatică)
    • Mihail Arminia, student la Universitatea „Politehnica” București (Facultatea de Automatică și Calculatoare)
  • Învățarea pe grupe
    • Grupa A: exerciții cu instrucțiuni repetitive, cu Vasile Pojoga
    • Grupa B1 (cl. 9-10): definirea funcțiilor proprii, cu exemple de grafică pe calculator folosind C++, cu Diana Tudosă
    • Grupa B2: dezvoltarea unui proiect în Visual Studio .NET (Visual Basic) cu Nick Vercruyssenhttps://nickverc.home.blog/2018/12/14/eerste-blogbericht/
    • Grupa C: structuri de date dinamice (liste înlănțuite), cu Bogdan Pătruț
    • Grupa D: elemente de bază OOP și programarea aplicațiilor în sistemul de operare Android, cu Mihail Arminia
    • Grupa E: baze de date, SQL, Oracle, cu Simona-Elena Vârlan
    • fotografii asigurate de Elena-Sorina Mihai

4. Sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 9

  • Conferințe motivaționale
    • Irina Mădălina Bejan, Girls Who Code – Iași, studentă la FII, UAIC
    • Andrei Netedu, masterand la FII, UAIC
  • Învățare pe grupe
    • Grupa A: probleme cu instrucțiuni repetitive pe WellCode, cu Simona-Elena Vârlan, FII, UAIC
    • Grupele A și B1: grafică cu instrucțiuni repetitive, cu Bogdan Pătruț, FII, UAIC
    • Grupa C: probleme pentru pregătirea de Olimpiada Județeană de Informatică, cu Andrei Netedu
    • Toate grupele (cei interesați): proiectarea jocurilor video în Unity 3d, cu Irina-Mădălina Bejan (citește aici detalii)
    • Grupa B2 plus toți cei interesați: lucrul în echipă în companiile de software, cu Ioana Rădulescu, Tremend, București
    • fotografii asigurate de Răzvan Bibire

3. Duminică, 25 noiembrie 2018, ora 9

  • Conferință motivațională – Cristian Avătavului, IBM București, România
  • Introducere în proiectarea site-urilor web folosind Drupal, cu Cristian Avătavului

2. Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 9

  • Conferințe motivaționale
    • Paul Diac, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
    • Tiberiu Socaciu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
    • Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, Bacău, deputat USR în Parlamentul României, fost profesor de finanțe computaționale la Universitatea din Grenoble, Franța, fost olimpic la informatică
  • Învățare pe grupe
    • Grupa A – continuare cu platforma WellCode, cu Simona Elena-Vârlan, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
    • Grupa B1 – instrucțiuni repetitive cu exemplificări în grafica pe calculator, cu Mihail Arminia, Facultatea de Automatizări și Calculatoare, Universitatea „Politehnica” București
    • Grupa B2 – grafică în C++ și „Jocul pătratelor glisante”, cu Bogdan Pătruț, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
    • Grupa B3 – tipuri de date, cu Tiberiu Socaciu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
    • Grupa C – probleme de olimpiadă, jocul Nim, cu Paul Diac, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
    • Grupa D – radix-sort, cu Lucian-Daniel Stanciu Viziteu (Bacău) și Tiberiu Socaciu (Suceava)

1. Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 9 – Deschiderea oficială a cercului (în sala de sport a liceului „Gheorghe Vrănceanu”)

  • Cuvânt de deschidere: prof. Doina Marinov, directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău
  • Prezentarea scopului cercului și modul de organizare
  • Conferințe motivaționale
    • Petru Trîmbițaș și Bianca Costin (Weelcode, Cluj-Napoca)
    • Giorgiana Vlăsceanu (Codette, București)
    • Mihai Volmer (Codette, București)
  • Învățare pe grupe
    • Grupele A și B1 – începători: lecții de inițiere în programare, pe platforma WellCode.ro cu Bianca Ioana Costin
    • Grupa B2 – proiecte: dezvoltarea unui proiect, cu Giorgiana Vlăsceanu
    • Grupa B3 – proiecte: scrierea de „cod curat” (Clean Code), cu Bogdan Pătruț
    • Grupa C – olimpici: probleme de la Olimpiada Internațională de Informatică, cu Petru Trîmbițaș
    • Grupa D – tehnologii: introducere în Python, cu Mihai Volmer