Despre PCR (Programare cu răbdare)

„Programare cu răbdare” este o inițiativă a Asociației EduSoft (președinte dr. Bogdan Pătruț), care promovează educația STEM în rândul copiilor și tinerilor. Proiectul este derulat în colaborare cu Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău și cu diverse organizații care sprijină educația în domeniul IT. La cerc sunt înscriși peste 300 de elevi, din care vin în mod regulat 80-140 elevi, la fiecare întâlnire.

Grupul elevilor și care au participat la „Programare cu răbdare” în ziua de 15 decembrie 2018

Grupul elevilor și care au participat la „Programare cu răbdare” în ziua de 15 decembrie 2018

Am pornit în acest demers bazându-ne pe identificarea unei probleme sincere

„în Bacău nu plutește în aer ideea de informatică”

și plecând de la trei factori:

 • informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piața forței de muncă;
 • numărul de ore de informatică din școală este insuficient în contextul evoluției domeniului IT;
 • elevii sunt diferiți și pot fi atrași de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.)

Astfel, elevii sunt grupați în funcție de nivelul lor de cunoștințe în bazele programării:

 1. GRUPA A: Elevii din această grupă știu să definească, să programeze doar cu tipuri de date simple, variabile, expresii, operatori, cunoști (sau acum înveți) structurile de control ale execuției unui program (instrucțiunile if, while, for etc.), dar nu știu să definească  funcții, să opereze cu vectori, șiruri de caractere sau matrice.
 2. GRUPA B: Pe lângă lucrurile de la A, elevii din grupa B pot opera cu tipuri structurate de date, precum vectori, șiruri de caractere, matrice. De asemenea, ei pot defini funcții și pot descrie în algoritmi operații de căutare, sortare a vectorilor, dar nu au lucrat cu lucrurile de la grupa C.
 3. GRUPA C: Pe lângă lucrurile de la grupele A și B, elevii din grupa aceasta au folosit și alte lucruri, cum ar fi structuri de date înlănțuite (liste, stive, cozi, arbori), precum și unele tehnici de programare (recursivitate, greedy, divide-et-impera, backtracking și programare dinamică)

În plus, elevii au ocazia să cunoască profesori cu rezultate deosebite, precum și tineri care au reușit în domeniul IT, prin participarea lor ca angajați sau ca bursieri la companii precum Google, Amazon, Facebook, Twitter, Palantir, Bitdefender etc. sau care au activitate academică deosebită. Aceștia le povestesc despre întâlnirea lor cu informatica și despre preocupările lor actuale în domeniul IT.

Ne puteti scrie la programarecurabdare LA gmail PUNCT com.

Pagina noastră de Facebook este aici: https://www.facebook.com/programarecurabdare/

CLICK AICI PENTRU ÎNSCRIERE! Completează acum formularul de înscriere, pentru a beneficia de următoarea activitate de sâmbătă 12 ianuarie 2019, ora 9.00.

Note:

Evenimentul nostru inițial de pe Facebook la https://www.facebook.com/events/1893940827350196/

Până la data de 12 ianuarie 2019, cercul a fost organizat astfel:

 • grupa A – începători (se lucrează pe platforma WellCode)
 • grupa B- nivel mediu (elevi de clasele IX și X), care stăpânesc instrucțiunile, dar nu și lucrul cu vectori sau matrice
 • grupa B2 – nivel avansat (elevi de clasele XI și XII), care stăpânesc inclusiv lucrul cu matrice
 • grupa C – nivel foarte avansat (elevi care se pregătesc pentru olimpiadele de informatică)
 • grupa D – tehnologii (elevi interesați de domenii conexe programării)
 • grupa E – diverse (baze de date, grafică etc.)